Fra ord til konverteringer: Meta data for begyndere

Du har nok hørt om det før, altså den dersens meta data. Men hvad er det egentlig og hvorfor er det en så essentiel del af at søgemaskineoptimere sin hjemmeside eller webshop?

I dette blogindlæg gennemgår jeg de enkelte delelementer og viser dig, hvordan du kan skrive meningsfyldt og effektiv meta data.


Hvad er meta data?

Meta data lyder i bund og grund mere kompliceret, end det egentlig er. Når vi taler om hjemmesider og webshops, er meta data den tekst, som dukker op, når man eksempelvis foretager sig en Google-søgning.

Det er med andre ord for mange det allerførste møde med dit brand eller onlinebutik.

Meta data består af forskellige delelementer, herunder Meta Title, Meta Description og URL.

Meta Title

Meta-titlen er selve det link, som du rent faktisk klikker på. Nogle steder bliver det også omtalt som title tag eller SEO-title, men funktionen af det er den samme uanset.

Det er overskriften på selve tekstafsnittet, der dukker op i søgemaskiner som Google og Bing. Og bare rolig, hvad din meta title m.m. skal indeholde kommer jeg ind på senere. 

Meta description

Den lidt længere tekst under selve meta-titlen betegnes som meta description eller blot description, alt efter hvilket system du har opbygget din hjemmeside eller webshop i.

Her har du lidt mere skrivegods at rive med, og skriver du en meta title samt description, der taler direkte til din kundes behov, får du et vældig effektivt udgangspunkt. 

Url

Denne her er ikke vildt kompliceret men er teknisk set en del af meta data.

En god URL kan se ud på mange forskellige måder, og selvom det er en nem del at overse, er netop det her en rigtig god idé at tilpasse, så den ikke består af tegn, tal eller kryptiske ord – de gavner nemlig slet ikke, når dit site skal crawles af søgemaskinerne.


Meta data er et gratis reklameskilt

Der er meta data tilknyttet hver enkelt side på dit site, så har du en webshop, kan du skræddersy indholdet til alt fra dine kategorisider til hver enkelt produktside, du opretter i din shop.

Betyder det, at du ikke dukker op, hvis du ikke tilpasser din meta data? Nej slet ikke, det er der uanset om du gør noget ved det eller ej.

Men lader du bare stå til, vælger Googles maskineri helt selv hvad din meta data skal bestå af, og hvad der står på dit gratis “reklameskilt” på resultatsiden.

Gør du dig derimod umage og rammer hovedet på sømmet med både title og description, vil du i løbet af kort tid øge mængden af besøgende ind på dit site (også kaldet click-through-rate). Det eneste, det koster dig, er en smule tid og omhu.

Jeg kan ikke love dig, at det nødvendigvis betyder, at din konverteringsrate stiger eksplosivt, men jeg kan love dig, at det er forsøget værd. 

Forskelen på organisk og betalt placering

Hvis du har et mål om at ligge numero uno på Google, uden at betale en rød reje, kommer her måske en lidt nedslående nyhed.

De allerøverste pladser er ofte forbeholdt betalte annoncer og kan ikke bestiges af selv de bedste organiske resultater. 

Kan du så “bare” betale dig til at ligge over dine konkurrenter?

Ja, egentlig.

Til gengæld betyder det imidlertid ikke, at du skal smide alle dine ambitioner om at styrke den organiske rækkevidde for dit site ud af vinduet. 

Gode annoncer til Google Ads mfl. er sin egen disciplin, og det er ikke noget vi kommer i dybden med i dette blogindlæg. Dog vil jeg hurtigt nævne, at annoncering har den klare ulempe, at du kontinuerligt skal punge ud for at bevare de gode placeringer på Google. 

Tilpasser og gennemgår du derimod din meta data på allerede eksisterende sider på dit site, skaber du et vedvarende resultat og underbygger samtidig et stærkt og søgemaskineoptimeret fundament, der tilmed hjælper dine betalte annoncer med at yde deres bedste.


Sådan skriver du din egen meta data

Okay, okay … Men hvordan skriver du så egentlig de der meta titles og descriptions?

Én grundlæggende ting, hvor meta data adskiller sig fra andre typer online tekster er, at det er pixels og ikke mængden af ord, der dikterer, hvor lang din tekst må være.

Det er derfor god idé at bruge nogle værktøjer, som hjælper dig med at måle, hvor lang din tekst egentlig er. Og bare rolig, jeg har lavet en liste til dig med netop dette nederst her i indlægget.

Ydermere er der forskel på, hvor meget du kan skrive, i forhold til hvilken platform din kunde søger på. Én længde gælder for desktop, og en anden for mobil.

Min generelle anbefaling er, at du prioriterer mobil, men det er naturligvis vigtigt, at du undersøger, hvilken platform din kundegruppe bruger mest, og optimerer hertil. 

Absolutte must haves i title og description

Pointen med at skrive unikke tekster til både meta title og description er, at de skal ramme kundens søgeintention og motivere dem til at klikke sig ind på netop dit site. For at opnå dette er det derfor vigtigt, at du altid husker:


1) At inkludere det relevante søgeord i både title og description.
2) At give en reel grund til, hvorfor man skal klikke på lige præcis dit link. 

  • Søgeord: Sørg for, at det relevante søgeord indgår naturligt i både title, url og description. Keyword-spamming er både unødvendigt og udvander den værdi, du gerne vil give til kunden – så de forhåbentligt forvandler sig fra besøgende på hjemmesiden til konverterende kunder.

  • Unique Selling Point (USP): Har du en hjemmeside, vil jeg typisk anbefale, at du fokuserer på den gældende USP ved hver enkelt side på dit websted. Hvorfor skal man klikke sig ind på dit site? Hvad kan man få ud af det? Skriv det ned og gør det tydeligt i din meta data.

  • Call to Action (CTA): Har du derimod en webshop, er det min klare anbefaling, at du især fokuserer på at inkludere en CTA. Du har faktisk mulighed for at skrive unik meta data for hvert enkelt produkt i din webshop. I bund og grund er en god CTA en mulighed for, at du kan sige “hey dig der! Det er lige det jeg har, du leder efter, så klik her!”


Sådan skriver du en Meta title

Længde:

  • Mobil: 654 px

  • Desktop: 600 px

Indhold: 

600 px kan lyde af meget, men det er det faktisk slet ikke. Derfor skal din meta title også gå direkte til fadet.

Alt efter om du har en webshop eller virksomhedshjemmeside er det også her, du skal have særligt fokus på henholdsvis USP eller CTA.

En god måde at slå igennem med dit budskab er ved at bruge tegn og tal. Tænk i baner alá “3 gode råd til at …”

Er det eksempelvis et produkt, du er ved at skrive meta data til, kan du bruge tegn og pile til at opdele informationen på en naturlig og effektiv facon. 

Hvis dét, du gerne vil skrive, er:

“Det her produkt er blåt og fås i mange størrelser, så klik her og køb det” 

Så prøv eksempelvis i stedet:

Blåt produkt | Høj kvalitet | Flere størrelser | Køb hos dennewebshop.dk


Sådan skriver du en Meta description

Længde:

  • Mobil: 981 px

  • Desktop: 970 px

Indhold:

I selve description har du heldigvis lidt mere rum at rutte med, dog er det stadig vigtigt, at teksten er både konkret og koncis. Så de handler om at fokusere på at underbygge det argument, du har skrevet i din title – og naturligvis inkludere dit søgeord. 

Teksten må gerne være informativ, men skal samtidig være letlæselig og må hjertens gerne vække en nysgerrighed og inspirere.

Bliver du rigtig skarp til at skære ind til benet, får du også mulighed for at tilføje et par ekstra salgsargumenter som “hurtig levering” eller “personlig betjening”.

Slutteligt er det også værd at holde for øje, at du skriver teksten til kunden og ikke til Googles algoritme. Det er trods alt ikke Google, der klikker sig ind på dit site. 


Husk et seo-venligt URL

Selve url’en er én af de få ting som er hurtigt at overse, men samtidig også ret hurtig at ændre. Og hvad skal den så indeholde?

Den generelle anbefaling er, at den holdes simpel og uden sjove tegn, herunder de danske bogstaver æ, ø og å. Det skyldes, at det blot gør det besværligt at crawle siden, hvilket i sidste ende har indflydelse på selve indekseringen af dit site. 

Derfor: Hold din url enkel. Inkluder gerne et relevant søgeord. Og for guds skyld – lad være med at rette det, når det først er indekseret.


Hvor kan jeg rette min meta data henne? 

Præcis hvor du finder og retter det hele, afhænger naturligvis af, hvilket system du har opbygget din hjemmeside eller webshop i.

Typisk vil du finde det i forbindelse med noget, der hedder SEO. Tingene kan, som tidligere nævnt, have forskellige navne.

Bruger du (ligesom jeg) eksempelvis Squarespace, vil du finde meta data under website → indstillinger på den pågældende side (tandhjulet) → SEO

Wordpress har eksempelvis også flere plugins, som du kan bruge, herunder Yoast SEO eller Rankmath, som hjælper dig med at strukturere dit indhold og din SEO.

Gratis værktøjer

Måske har du undervejs siddet og tænkt. Ja, det er fint at meta data skal holdes ganske kort, men hvordan ved jeg, at jeg holder mig inden for skiven?

Heldigvis er der allerede en lang række hjælpemidler, som du kan bruge til at optimere din meta data bedst muligt.

Herunder er en liste over online værktøjer, som du kan bruge uden beregning.

Når du skriver meta data:

Til at undersøge den nuværende meta data: 


Opsummering

  • Meta data er den tekst, der dukker op i de organiske søgeresultater i søgemaskiner som Google og Bing. Der skelnes mellem meta title, meta description og URL.

  • Unik og velskrevet meta data er essentielt for din hjemmeside og webshop, da det både fungerer som gratis online reklame og hjælper dit site med at ranke bedre i de organiske søgeresultater.

  • Når du skriver din meta data er det vigtigt at inkludere mindst to af disse tre ting: 1) det relevante søgeord, 2) unique selling point (usp) og 3) call to action (cta).

  • Længden på din meta titel og description dikteres af pixel frem for antal ord. Her er det også vigtigt, at du prioriterer at optimere din meta data til den platform, din kundegruppe benytter sig mest af. Jeg anbefaler derfor, at du anvender en online meta tjekker, så du er sikker på at din tekst ikke bliver for lang.

At rette og tilpasse din meta data kan være lidt af en tidsrøver, men til gengæld vil du hurtigt bemærke et stigende antal besøgende – hvis du altså gør den rette indsats.

Har du brug for mere hjælp til at komme igang med din meta data? Send en mail med dit spørgsmål til tekstforfatter.maria.fossing@gmail.com – så gør jeg mit bedste for at give dig et fyldestgørende svar herpå.

Næste
Næste

Produkttekster der sælger: sådan gør du